
LISTED BUILDING CONSENT APPLICATIONS (DISAPPLICATION OF DUTY TO NOTIFY 

WELSH MINISTERS) (WALES) DIRECTION (2017 No. 25) 

The Welsh Ministers in exercise of the powers conferred upon the Secretary of State by 

section 15(1) and (6) of the Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 19901 

and now exercisable by them 2 give the following Direction. 

Commencement and application 

1. This Direction comes into force on 31 May 2017 and applies to applications for listed 

building consent made to a local planning authority relating to land in Wales. 

 

Interpretation  

2. In this Direction- 

 

“the Act” means the Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990; 

 

“Circular 1/98” means Welsh Office Circular 1/98: Planning and the Historic 

Environment: Directions by the Secretary of State for Wales.  

 

Disapplication of duty to notify the Welsh Ministers of intention to grant listed 

building consent 

3. Section 13 of the Act does not apply in the case of an application for listed building 

consent to carry out works affecting only the interior of a Grade II (unstarred) listed 

building. 

 

4. Paragraph 3 does not disapply section 13 if the works involve demolition. 

 

Revocation 

5. The Direction contained in paragraph 15 of the Welsh Office Circular 1/98 is revoked.  

 

Signed by  the Welsh Minister for the Economy and Infrastructure, one of the Welsh 

Ministers   

 

 

Date 

                                                             
1 1990 c.9 
2 The functions of the Secretary of State under section 15(1) and (6), so far as exercisable in relation to Wales , 
were  transferred  to the  National Assembly for Wales by the National Assembly for Wales (Transfer of 
Functions Order 1999, S.I. 1999/672.  The functions of the National Assembly for Wales were transferred to 
the Welsh Ministers by  virtue of section 162 of, and paragraphs 30 of Schedule 11 to the Government of 
Wales Act 2006 (c.32).   


