
STATEMENT OF GENERAL OPHTHALMIC SERVICES REMUNERATION 

The Welsh Ministers, in exercise of powers conferred by sections 76 and 77 of the 
National Health Service (Wales) Act 2006(1) and regulation 10 of the National Health 
Service (General Ophthalmic Services) Regulations 1986(2), after consultation with 
the organisation recognised by them as representing contractors providing general 
ophthalmic services, make the following determination. 

Part 1 

Title, Commencement and Interpretation 

Title, commencement and interpretation 

1.—(1) The title of this determination is the Statement of General Ophthalmic 
Services Remuneration. 

(2) This determination comes into force on the 27 August 2020 but takes effect from 
25 August 2020. 

(3) In this determination–  

“contractor” means a person who has undertaken to provide General Ophthalmic 
Services and whose name is included in the ophthalmic list; 

“corporate optician” means a body corporate registered in the register of bodies 
corporate maintained under section 9 of the Opticians Act 1989(3), which is 
carrying on business as an optometrist; 

“General Ophthalmic Services” means the services which a contractor must 
provide pursuant to the terms set out in paragraph 10 of Schedule 1 to the National 
Health Service (General Ophthalmic Services) Regulations 1986; 

“GOS” means General Ophthalmic Services; 

“Local Health Board” means a Local Health Board established in accordance with 
section 11(2) of the National Health Service (Wales) Act 2006; 

“ophthalmic list” means the list prepared by a Local Health Board in accordance 
with regulation 6 of the National Health Service (General Ophthalmic Services) 
Regulations 1986; 

“ophthalmic medical practitioner” means a doctor whose qualifications have been 
approved as being prescribed qualifications in accordance with regulation 4 or 
regulation 5 of the National Health Service (General Ophthalmic Services) 
Regulations 1986; and 

“optician” means a person registered in the register of optometrists maintained 
under section 7 (register of opticians) of the Opticians Act 1989 or in the register of 
visiting optometrists from relevant European States maintained under section 
8B(1)(a) of that Act; and 

“patient” means a person to whom a contractor has agreed to provide general 
ophthalmic services. 

                       
(1) 2006 c.42. 
(2) S.I. 1986/975. Regulation 10 was amended by S.I. 2007/1026 (W. 93) and S.I. 2008/577 (W. 56). There are other amendments 
but none are relevant. 
(3) 1989 c. 44. 



Part 2 
 

Sight Test Fees 

Sight test fee 

2. The fee payable to a contractor for carrying out an NHS sight test is £21.31. 

Domiciliary visit fees 

3. The fees payable to a contractor, in addition to the NHS sight test fee, for an NHS 
domiciliary visit carried out by the contractor are— 

(a) £37.56 for each of the first and second patients seen at one visit; and 

(b) £9.40 for each of the third and subsequent patients seen at one visit. 

Conditions attached to payment of the sight test and domiciliary visit fees 

4. A claim for sight test and domiciliary visit fees, or any part thereof, is only payable 
if the contractor satisfies the following conditions—  

(a) the contractor must make available to the Local Health Board any information 
which the Local Health Board does not have but needs, and the contractor either 
has or could reasonably be expected to obtain, in order to calculate the payment 
due to the contractor, 

(b) the contractor must maintain accurate records of all GOS activity undertaken, 
including emergency and urgent eye care, and 

(c) all information supplied by the contractor to the Local Health Board pursuant to 
or in accordance with this paragraph must be accurate to the contractor’s best 
knowledge and belief.  

5. If the contractor breaches any of the conditions in paragraph 4, the Local Health 
Board may, in appropriate circumstances, withhold payment of, or any part of, a sight 
test fee that is otherwise payable.  

 

Part 3 

CET Allowance 

6.—(1) In this paragraph— 

“CET allowance” means the sum of £573.00; and 

“relevant year” means the year beginning with 1 January 2019 and ending with 31 
December 2019. 

(2) Subject to sub-paragraph (5), the Local Health Board must pay a CET allowance   
to an optician other than a corporate optician if the optician— 

(a) was included in the ophthalmic list of the Local Health Board to which they 
make a claim for a CET allowance for a period of at least 6 months during the 
relevant year and maintained their professional registration for that period in 
the relevant year; 

(b) has undertaken appropriate continuing education and training during the 
relevant year; and 

(c) complies with sub-paragraphs (7) and (8). 



(3) Subject to sub-paragraph (5), the Local Health Board must pay a CET allowance 
to an ophthalmic medical practitioner if— 

(a) during the relevant year their only remunerated medical or optical activity was 
the conduct of NHS sight tests; 

(b) they were included in the ophthalmic list of the Local Health Board to which 
they make a claim for a CET allowance for a period of at least 6 months during 
the relevant year and maintained their professional registration for that period 
in the relevant year; 

(c) they have undertaken appropriate continuing education and training during the 
relevant year; and 

(d) they comply with sub-paragraphs (7) and (8). 

(4) Subject to sub-paragraphs (5) and (6), the Local Health Board must pay to a 
contractor a CET allowance in respect of each assistant employed by that contractor 
if the assistant— 

(a) was either— 

(i) an optician (other than a corporate optician), or 

(ii) an ophthalmic medical practitioner whose only remunerated medical or 
optical activity during the relevant year was the conduct of NHS sight tests; 

(b) was included in the ophthalmic supplementary list of the Local Health Board to 
which the contractor makes a claim for a CET allowance; 

(c) has assisted in the provision of general ophthalmic services for a period of at 
least 6 months during the relevant year and maintained their professional 
registration for that period for the relevant year; and 

(d) has undertaken appropriate continuing education and training during the 
relevant year, 

and the contractor complies with sub-paragraphs (7) and (8). 

(5) Only one CET allowance may be claimed in respect of any one person. 

(6) Where an assistant is employed by two or more contractors, the CET allowance 
will be paid to the contractor which the assistant nominates for the purpose of payment 
of the CET allowance under this determination. 

(7) A claim for a CET allowance must be made in writing on the form approved for 
this purpose by Welsh Ministers. 

(8) A separate claim form must be completed for each CET allowance claimed. 

 

PART 4 

REVOCATIONS 

7. The determination of the Minister for Health and Social Services which came into 
force on 23 May 2020 relating to the remuneration of contractors during the COVID-
19 pandemic is revoked. 

 

 



Signed by Alex Slade, Deputy Director, Primary Care Division, under the 
authority of the Minister for Health and Social Services, one of the Welsh 
Ministers 

 

Date:  27 August 2020 


